”Tot ziens, tot morgen!” Steeds meer (jonge) werknemers vertrekken om klokslag 5 uur. Geen goede vergoeding? Geen moeite. Stilletjes stoppen is een opkomend fenomeen. Overgewaaid uit Amerika. Werknemers zijn er wel (opstappen wekt de indruk van ontslag nemen; dat doen ze alleen nog niet), maar ze komen geen minuut te vroeg en gaan echt niet langer door dan strikt noodzakelijk. Werknemers die rustig stopgedrag vertonen, houden zich perfect aan hun taakomschrijving. Ze doen wat ze moeten doen, maar voelen niet meer de behoefte om indruk te maken op hun werkgever. Want waarom zou je dat doen?
Stop met Covid
Het is allemaal de schuld van Corona. De COVID-19 pandemie was een soort reset moment voor veel mensen. Wat kun je anders doen als je alleen binnen de muren van je huis kunt zitten. Mensen vroegen zich af wat ze echt wilden bereiken in het leven. Wat maakte hen eigenlijk gelukkig? Al die verplichtingen die wegvielen, voelde dat niet heel ontspannen? Brachten ze niet liever meer tijd door met vrienden en familie? Thuiswerken maakte het er ook niet makkelijker op. Het is immers niet eenvoudig te bepalen wat iemand precies doet als hij thuis werkt.
Productiviteitsprobleem
De motivatie lijkt dus een beetje weg, bij de stille afhakers. Niets van te zeggen toch, zolang ze maar doen wat ze moeten doen? Klopt, aan de ene kant, maar al die gedemotiveerde werknemers maken bedrijven niet per se productiever. Als mensen niet een stapje harder gaan dan ze moeten, kun je niet verwachten dat er sprankelende resultaten volgen. Bovendien bevordert het ook de onderlinge betrokkenheid niet. Als je alleen naar je werk gaat om te doen wat je tussen 9 en 5 moet doen, zonder enige vorm van passie of geluk, straal je dat ook niet uit naar je collega’s. Daar kun je wat mee, want het werkt ook andersom: als je medewerkers tevreden zijn, gaan ze harder werken en elkaar meer motiveren. Dus wat moet u doen? Hou ze in beweging!
Hou ze in beweging
Maak van de tevredenheid van uw medewerkers een missie op zich. Vermoedt u stille afhakers? Voer een gesprek. Hoe bevalt het werk? Is uw werknemer tevreden over zijn werktijden, arbeidsvoorwaarden, werksfeer? Maak het kantoor zo leuk mogelijk. Zorg voor goede koffie, een gezellig interieur, een voetbalwedstrijd in de kantine, houd elke maand een vrijdagmiddagborrel; noem maar op. Maak ze blij!
Loop je tegen stille afhakers aan? Weet u niet zeker wat u kunt doen om het tij te keren? Wil je sparren over de te nemen stappen? Neem contact met ons op en we kunnen samen brainstormen over de beste strategie!